Smarta husmorstips från våra följare:

*Häll bikarbonat i illaluktande skor och låt stå över natten. Häll ut bikarbonaten på morgonen och dammsug upp eventuella rester ur skorna. Klart✨
Det fungerar självklart både på sneakers, stövlar och kängor!

*Jag brukar använda koncentrerat Vademecum munvatten för att ta bort bläck från kulspetspennor på mina kläder!  Jag häller lite på en bomullstuss och sen (ev försiktigt, beroende på tyg) gnuggar jag bort bläcket 😃

*Många förvarar örngott för sig och påslakan för sig i linneskåpet. Så står man där i sovrummet och ska bädda rent och märker att ett eller två örngott inte kommit med, eftersom de ligger gömda i mängden. Väldigt irriterande om sovrummet ligger på en annan våning eller en bit ifrån linneskåpet. Mitt tips är att vika ett påslakan inuti det tillhörande örngottet. Man kan även vika in eventuella extra örngott som hör till bäddningen. På så vis har man färdiga ”kit” komponerade per person när det är dax att bädda. ”Örngotts-paketet” kan sedan vikas en gång, så att ”kitet” blir i storlek som ett halvt örngott.

*Om dina jeans behöver fräschas upp kan du vika ihop dem i en platspåse och lägga i frysen över natten, det gör att de blir fria från ev dålig lukt. Jag gör samma med sonens sneakers ;) 

*Jag använder aska från kaminen mot halka, det enda du behöver göra är att strö ett tunt lager aska på de hala partierna för att slippa halka runt på tex uppfarten. Dessutom är aska jättebra att ”gödsla” buskar med på våren!

*Min mormor lärde mig att ättika tar bort dålig lukt, gäller även på träningskläder och -skor. Jag brukar hälla ner ”en skvätt” (mormors mått haha) i både tvättmedelsfacket och sköljmedelsfacket. Till skorna kan man använda blomspruta med ättiksvatten för att få bort lukten.

*En gång köpte jag ett par byxor som torrfällde väldigt mycket. Fick då tipset av min faster att tvätta dem i ättika, det binder tydligen färgen. Det funkade!

*Min svärfar lärde mig att göra rent glaset i kaminluckan med ett helt löjligt enkelt knep. Man tar ett fuktigt hushållspapper, doppar i askan i kaminen och gnider på fönsterluckan. Ta en torr trasa/papper och torka av och vips är glaset skinande rent.

*Silversmycken (och silverbestick) har ju en tendens att bli lite svarta med tiden. Då tar jag en skål och lägger en bit aluminiumfolie i botten, täcker den med bikarbonat, lägger ner smyckena och häller på kokhett vatten. När vattnet svalnar tar jag upp smyckena och gnuggar lätt med en torr microfibertrasa. Silvret blir som nytt!

*Jag var en gång lite oförsiktig med rödvinsglaset och spillde på min svärmors gamla fina beige vintagekavaj. Blev superstressad såklart men med på festen var en gammal släkting som helt sonika hällde vitt vin på fläcken som FÖRSVANN! Sjukaste jag varit med om i fläckväg haha!

*För att slippa statisk elektricitet kan man knöka ihop en boll av aluminiumfolie och lägga in i tvättmaskinen med sina plagg. Knäppt men för mig har det visat sig funka.